Çocuklarla Yaşanan Krizler Nasıl Aşılır?
- Uzm. Psk. Eylem Okdemir Oylum
- 7 May 2016
- 2 dakikada okunur

Anne babalara çocuklarıyla yaşadıkları en büyük sorunu sorduğumuzda çoğu zaman ağlama krizleri, inatçılık ve bitmek tükenmek bilmeyen isteklerini öne sürerler. Parkta, okul yolunda, alışveriş merkezlerinde ebeveyni tarafından kolundan çekiştirilerek bir yerlere süreklenen ve ağlayan çocuk görüntüsü hiç birimize yabancı değil. Peki çocuklarla tartışmadan, onlara bağırıp çağırmadan, onları çekiştirmeden iletişim kurmanın ya da kurallarımızı uygulamanın bir yolu var mıdır? Buna yüzde yüz çözüm diyemesek de - Çünkü insanın olduğu yerde kesinlikten söz edilemez - evet önerebileceğimiz birkaç çözümümüz var.
Kırtasiyeye gidip “Bir kalem istiyorum” dediğinizde kırtasiyeci size ne tür bir kalem istediğinizi sorar. Ama genellikle kırtasiyeye gittiğimizde “ kırmızı yazan tükenmez kalem istiyorum ” dersiniz. Ama çocuklarla ilgili sorunları ifade ederken aileler tarafından genellikle “ İstediğini yaptırmak için çok ağlıyor, çok inatçı, okula gitmek istemiyor ” cümleleri kurulur. Aileler maalesef kırtasiyeden ne tür bir kalem istediğini söylerken yaptığı betimlemeyi çocuklarının sorunları için kullanmaz. Oysa sorunları çözmenin belki de ilk adımı o sorunu çok iyi sınırlandırmış bir şekilde adlandırmaktır. “Benim işim erken başlıyor o nedenle çocuğumu erken kaldırıyorum, işe yetişebilmek için çocuğumu okula erken bırakmam gerekiyor ve bu durum çocuğumu rahatsız ediyor. Bu nedenle okula gitmek istemiyor.” Cümlesi çocuğumuzla yaşadığımız “Okula gitmek istememe” sorununu aşmak için attığımız ilk adım. Sorunumuzu belirgin hale getirip ifadelendirdiğimizde asıl sorunun okula gitmek istememe değil sabahları erken uyandırılma ve okula erken bırakılma olduğunu görmüş oluyoruz. Benzer şekilde “Çok inatçı” dediğimizde bunu “Parktan eve dönmek istemiyor, hep bir miktar daha kalma konusunda inat ediyor” şeklinde ifade edebiliriz. Sonraki aşamamız bu belirlediğimiz sorunu nasıl çözeceğimize ilişkin çözüm önerileri sunmak. Bu aşamada çocuğumuzun önerileri de dikkate alınırsa varılacak kararlara uyması kolaylaşır. Okula servisle gitmesini sağlamak, akşam yatma saatini öne alarak iyi uyumasını sağlamak; parka giderken zamanı ayarlamak ve önceden ne zaman ayrılanacağına karar vermek, yanımızda saat taşımak ve dönüş saatini işaretlemek olası çözüm önerilerinden bir kaçı.
Çocuğunuzla aldığınız Kararı uygulamanın ve bu sorunların bir kriz haline gelmesini engellemenin en önemli yollarından birisi de tutarlılıktır. Tutarlı ve kararlı olunduğunda kararlarınıza uyabilirsiniz ve çocuğunuzla yaşadığınız kriz anlarınız en aza iner. Sakin ve kararlı bir ses tonu kullanmak, iletişim sırasında çocuğunuzla aynı hizada olmak, aldığınız bu kararın nedenlerini açıklamak onu bu karara uymaya yaklaştıracaktır.
Çocuğunuzla sorun yaşadığınızda üstesinden gelemiyorsanız psikolog yardımı almaktan çekinmemelisiniz. Destek almak üzerinizdeki yükleri hafifletmenize yardımcı olur. Daha sonraki yazım çocuklara sınır koyma üzerine olacak.